Erdoğan ve Rutte’den ortak açıklama: Türkiye kilit rol oynuyor

Muqe

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte bir ortaya geldi. İkili görüşmenin akabinde ortak basın açıklamasında bulundu. Basın açıklamasında Erdoğan, Putin ve Zelenskiy ile görüşmelerini sürdürdüğünü belirterek, “Diplomasiyi tek çıkış yolu olarak bakılırsan samimi girişimlerimizi bundan daha sonra da sürdüreceğiz.” dedi. Rutte ise Rusya-Türkiye’nin kilit rol oynadığını belirterek, “Sayın Erdoğan’ın bu rolü üstlenmesinden büyük bir memnuniyet duyuyorum” dedi.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

“Görüşmelerimizde ikili münasebetlerimizi çeşitli istikametlerini değerlendirdik. Türkiye AB bağları ile bir arada global sıkıntılarda fikri teatisinde bulunduk. Ukrayna’daki gelişmeleri detaylı biçimde ele aldık. Sayın Başbakan ile Türkiye’nin Ukrayna ile Rusya içinde yürüttüğü diplomatik eforlarla ilgili bilgi verdim”

“PUTİN VE ZELENSKİY İLE TEMASLARIMI SÜRDÜRÜYORUM”

“Krizin başından beri sağduyu de diyalog daveti yaptık. Maalesef Ukrayna’daki insani dram artarak devam ediyor. Bu gidişata bir an evvelce son verilmesi için ağır bir diplomasi trafiği yürütüyoruz. Zelenskiy ve Putin ile temaslarımı sürdürüyorum. Koşulların zorluğunun farkındayız. Diplomasiyi tek çıkış yolu olarak goren samimi girişimlerimizi bundan daha sonra da sürdüreceğiz.”

TİCARET HACMİNDE AMAÇ 20 MİLYAR DOLAR

“NATO müttefikimiz Hollanda ile bağlantılarımız ve bölgesel konulardaki diyaloğumuzu geliştirme konusunda ortak iradeye sahibiz. Ticaret hacmimiz yüzde 30’a yakın artışla 11 milyar dolara ulaştı. bu türlü 2016’da belirlediğimiz 10 milyar dolar maksadını aşmış oluyoruz. Artık birinci etapta 15, akabinde 20 milyar dolar amacını bir arada ortaya koyduk. Hollanda 27.5 milyar dolarla Türkiye’ye en çok yatırım yapan ülke pozisyonundadır.”

“AB İLE MÜZAKERELERİN BAŞLAMASINI İSTİYORUZ”

“AB’nin çıkar hesaplarına teslim olmadan artık üyelik müzakere fasıllarını açmasını, gümrük birliğinin güncellenmesi müzakerelerinin hızla başlamasını istiyoruz.”

“TÜRKİYE KİLİT ROL OYNUYOR”

Kelamlarına Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederek başlayan Rutte’nin konuşmasından öne çıkan kısımlar şöyleki:

“Kilit ekonomik ortaklarız. 8’den 11 milyara artan bir ticaret hacmi gördük. Orta maksat olarak 15, sonuncu maksat olarak 20 milyar dolar belirledik. Bugünkü odağımız yalnızca ikili bağlantılarımız değildi. Dünyada olanlara da odaklandık. Zira epey taraflı seviyede de birlikte çalışıyoruz. İki ülke de NATO üyesi. Türkiye ittifak için epey büyük siyasi ve ekonomik kıymeti haizdir.

İkimiz de Rusya’nın işgalini kınıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da dediği üzere bölgesel barış ve istikrara büyük bir darbedir. Mariupol’da yapılan bombardıman ve bunun sivil nüfusu terörize etmekten öteki bir hedefi yoktur.

Türkiye bu ihtilafta kilit rol oynuyor ve Sayın Erdoğan’ın bu rolü üstlenmesinden büyük bir memnuniyet duyuyor ve size bir kere daha teşekkür etmek istiyorum. beraberinde Kabine üyelerinize de teşekkür ediyorum.”

MONTRÖ MUKAVELESİ

“Türkiye Boğaz’dan gemilerin geçişi konusunda Montrö Kontratı kapsamındaki gerekli yükümlülüklerin ide yerine getirmişti. Bu rol sebebiyle de tebrik ve teşekkür etmek istiyorum.”

“TÜRKİYE YAPABİLECEĞİ HER ŞEYİ YAPIYOR”

“Halihazırda dünyadaki öbür ülkelerde daha fazla mülteci barındırıyorsunuz ve bunun için de teşekkür etmek istiyorum. Bu akşamki görüşmelerimiz münasebetlerimizi daha fazla geliştirdi. Türkiye yapabileceği her şeyi aslına bakarsan yapıyor. Çok kritik bir rol oynuyor. Hem Putin ve hem Zelenski ile teması olan nadir ülkelerden. İki ülke ile de muteber bir rolü var. İki ülkeye açık sınırı olan ender ülkelerden. Türkiye’yi bu yolda desteklediğimizi söylemek isterim. Çavuşoğlu vesilesiyle de hem Rusya hem Ukrayna ile müzakereleri sürdürüyor.”

SORU KARŞILIK
ERDOĞAN: NATO ÜLKELERİ OLARAK DAYANIŞMA İÇİNDE OLMAMIZ LAZIM

“Bunları görüşeceğim NATO üyesi ülkelere tekrar natürel açacağız. Kendilerine bu mevzuyu ısrarla söyleyeceğiz. Şayet NATO’da birliktesek dayanışmamızı ortaya tam manasıyla koymamız lazım. Bilhassa de savunma sanayiine yönelik atılacak adımlarda NATO ülkeleri olarak dayanışma ortasında olmamız lazım. Artık dünyada savunma sanayiinde hiç bir eseri tek başına yapmıyor. Gerçekten şu anda Rusya-Ukrayna savaşında da bunu gördük. Bundan daha sonra da kim bilir nerelerde, neyi goreceğiz. Libya’da, Azerbaycan’da bunu gördük. Temennimiz o dur ki bunların olmadığı, barışın hükümran olduğu dünyayı daima birlikte kuralım.”

KARADENİZ’DEKİ MAYIN TEHLİKESİ

ERDOĞAN:
“Bu şu anda konuşuluyor. Ancak bununla ilgili olarak birinci derecede Ulusal Savunma Bakanlığımız her önlemi alıyor. Gereği her neyse yapılacaktır. Yapılmaktadır.”

RUTTE ANKARA’DA

Cumhurbaşkanlığı İrtibat Başkanlığı tarafınca Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin Türkiye’ye geleceği duyurulmuştu. Rutte, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi merasimle karşıladı.

ANITKEBİR’E ZİYARET

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Anıtkabir’e ziyaret gerçekleştirdi. Resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gelen Rutte, birlikteindeki heyetle Anıtkabir’i ziyaret etti.