Federal Bakan Stark-Watzinger'in 29. BAföG Değişiklik Yasasına İlişkin Konuşması

Captain123

New member
Sayın Başkan Hanım,
Sevgili iş arkadaşlarım!

Sanırım bir konuda hemfikiriz: BAföG, sosyal-liberal bir koalisyonun getirdiği bu ülke için büyük bir başarıdır. Biz saf değiliz; fırsat eşitliği, eğitim için maddi destekten daha fazlasıdır. Ancak bu, yaşamda kendi belirleyeceğiniz yol için bir yapı taşıdır. Mali zorluklar sizi felç etmediğinde. BAföG bir vaadin altını çiziyor: Herkes için eğitim. Teknik okullar, kolejler ve üniversiteler dahil herkes için erişim. Herkese açık olmalılar. Özgürlük, öğrenme özgürlüğünü de içerir.

BAföG kendi hükümeti döneminde uygulamaya konulan Willy Brandt, 1969'daki hükümet beyanında bunu çok yerinde bir şekilde ortaya koydu:

“Kalıcı ekonomik ve sosyal değişim hepimiz için zorlu bir iştir. Bireyin inisiyatifi olmadan bu değişimin üstesinden gelinemez. … Yetenekleri kısıtlı olan bir toplum haline gelmemeliyiz. Herkes kendi yeteneklerini geliştirebilmelidir.”

Bu sözlerden yola çıkarak, bu federal hükümetin ülkemizin ekonomik geleceğine ilişkin sorumluluğunun bilinciyle hareket ettiğini söylemek isterim. Özellikle eğitim ve öğretimin yanı sıra araştırma ve inovasyona da yoğun bir şekilde odaklanacağız. Amacımız insanları güçlendirmek ve geleceğe yatırım yapmaktır.

“Herkes için Eğitim”in mali boyutu olan BAföG'e dönelim. 29. BAföG Değişiklik Yasası: Bir yasama döneminde yapılan üçüncü değişikliktir. İlk yükseltmede ihtiyaç oranlarını ciddi oranda artırdık. Konut bedeli ödeneğini orantısız artırdık. Ödenekleri büyük ölçüde artırdık. Yaş sınırını yükselttik, başvuruyu kolaylaştırdık ve dijital hale getirdik. Birçok ülkede sorumluluğu bulunan Birlik, artık arka uçta yani eyaletlerde de dijitalleşmeyi sağlarsa, ülkemizdeki gençlere büyük bir iyilik yaptığımıza inanıyorum.

Ardından ikinci yükseltme geldi: yeni acil durum müdahale mekanizması, gelecekteki krizlere iyi hazırlanmak için önemli bir güvenlik güncellemesi. Bununla BAföG'ü önemli ölçüde güçlendirdik. Menzili önemli ölçüde arttı. Ve yine de bugün çıtayı bir kez daha yükseltiyoruz: Bunu bir sonraki üçüncü yükseltme takip ediyor. Çünkü eğitim bizim için önemli. Okumak veya okul eğitimini tamamlamak isteyen gençler bizim için önemlidir. Maksimum etkiye sahip modern bir BAföG konusunda ciddiyiz.

Bu üçüncü yükseltme ne getiriyor? BAföG'ü daha esnek hale getiriyoruz. Bu ilk nokta. Desteği gençlerin hayatlarının gerçekliğine daha hassas bir şekilde uyarlıyoruz. Çünkü eğitim yolları her zamankinden daha bireyseldir. Esneklik dönemini başlatıyoruz. Disiplin değiştirmeyi de kolaylaştırıyoruz.

İkinci olarak tamamen yeni bir araç yaratıyoruz: Araştırma başlatma hibesi. Sosyal yardım alan ailelerden gelen gençler için. Üniversitelerde yeterince temsil edilmiyorlar. Bu nedenle onlara bir defaya mahsus olmak üzere 1.000 Euro tutarında bir hibe ile özellikle destek olmak istiyoruz. Böylece, örneğin bir dizüstü bilgisayar veya kira depozitosu gibi başlangıç maliyetlerinin yönetimi daha kolay olur. Çünkü üniversiteye erişim bir sosyal geçmiş meselesi olmamalıdır. Mali engeller nedeniyle başarısız olmamalıdır.

Üçüncüsü vergi indirimlerini de yüzde 5 oranında artırdık. Bu, tüm yasama dönemi boyunca şu anlama da geliyor: ödenekler neredeyse yüzde 27 oranında artacak. Bu bir yandan şu anlama geliyor: Daha fazla genç BAföG alıyor. Son iki yıla baktığımızda başarıyı şimdiden görebiliyoruz: İlk kez BAföG alan öğrenci sayısı yeniden artıyor. Öte yandan bu aynı zamanda ödeneklerin artması durumunda daha fazla kişinin, yani daha önce kısmi finansman almış olanların daha fazla para alacağı anlamına da geliyor.

Hatta bazıları için bu şu anlama geliyor: Artık maksimum oran var.

Sevgili iş arkadaşlarım,
BAföG bir basamaktır. Sıçrama tahtası hiçbir zaman şimdiki kadar güçlü olmamıştı. Bugüne kadar hiç taşınmadı. Bu sıçrama tahtasına ulaşmak yakında daha hızlı olacak. Bu konuda kendime güveniyorum. Örneğin, çalışmaya başlama yardımı: almak için dijital bir uygulama yeterlidir.

Sevgili iş arkadaşlarım,
Birliğin önerilerini de okudum. BAföG'ün tanıtıldığı zamanı hatırlıyorum.

O zamanlar öğrenciydim ve tabii ki gelecekteki kariyerimi de düşünüyordum. Bu sırada Şansölye Helmut Kohl, BAföG'ü baltalıyordu – o zamanlar buna “modernizasyon” yerine “BAföG'nin net kesimi” deniyordu. Bu sadece bir hatırlatmadır.

BAföG'ü güçlü kılıyoruz. Fırsat eşitliğini hesaba katarak ödeme yapıyoruz. Gençlerin eğitimine yatırım yapıyoruz.

Onlar için iyi ama hepimiz için karşılığını alacak. Daha fazla istişareyi sabırsızlıkla bekliyorum. Bu nedenle onayınızı rica ediyorum.