‘Siyasi Ahlak Yasası’ 6 başkanın imzasıyla bir daha gündemde

Muqe

Global Mod
Global Mod
CHP, ÂLÂ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Deva Partisi’nin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem metnini açıklayıp imzaladığı tarihi buluşma Ankara’da gerçekleştirildi.
Çalışmayı yürüten partilerin genel lider yardımcıları, buluşmada sistemin bilgilerinı anlattılar.

DEVA Partisi Genel Lider Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, siyasetin finansmanıyla ilgili yapılacak düzenlemeler hakkında “Siyasi partilere ve adaylara yapılan belli ölçünün üstündeki bağışların ve seçim devirlerinde yapılan tüm harcamaların kamuoyuna açıklanmasını mecburî tutacağız” dedi.

SİYASİ AHLAK YASASI

Yeneroğlu’nun anlattığı düzenleme Gelecek Partisi önderi Ahmet Davutoğlu’nun Başbakan olduğu periyotta gündeme getirdiği Siyasi Ahlak Yasası’nı hatırlattı. Kelam konusu maddede siyasetin finansmanı ve kaynağıyla ilgili düzenleme yapılması öngörülüyordu. Fakat Davutoğlu’nun gündeme getirdiği düzenleme hayata geçmedi.

“BAŞBAKANLIĞIMA MAL OLDU”

Gelecek Partisi Genel Lideri Ahmet Davutoğlu, Siyasi Ahlak Yasası’nın niye hayata geçmediği hakkında şunları söylemişti:

“Parti ortasında engellendim ki başbakanlığıma mal oldu. Ben bataklıkla gayret etme sonucu aldım. O yolsuzlukların tümü bitecekti. Siyasi ahlak yasası çıksaydı, bir milletvekili gayrı yasal bir biçimde 10 bin dolar almazdı üzere bir şey yaşanamazdı, anında milletvekilliği biterdi. O ihale yasası çıkarılabilseydi, bugün gündeme gelen o marina olayı da dahil olmak üzere adapsız ihalelerle, yöntemsiz mülkiyet periyodu üzerinden yapılanların hiç birisi de olmazdı. Bu çabayı ben yürütürken hem parti ortasından engellendim hem şahsen Cumhurbaşkanı tarafınca bana “Bunları çıkarırsanız bakılırsav alacak bir ilçe lideri bulamazsınız” dendi, tıpkı vakitte bugün, bütün bunlardan rahatsız olan sivil toplum kuruluşları “Başbakan haklı” diye bir davette bulunmadı.”

“İLÇE LİDERİ BULAMAZSINIZ”

Periyodun başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun 14 Ocak 2015’de deklare ettiğı teklifin akabinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 19 Ocak’ta Davutoğlu’na reaksiyon göstermişti.

Erdoğan, Davutoğlu’nun deklare ettiğı şeffaflık paketi kapsamında TBMM’de kümesi bulunan siyasi partilerin küme başkanvekilleri, genel merkez yöneticileri, vilayet ve ilçe liderlerine mal bildiriminde bulunma zaruriliği getirilmesine sıcak bakmadığını, “bu biçimde giderse misyon alacak vilayet ve ilçe lideri bulamazsınız” kelamlarıyla lisana getirdi. Erdoğan, bu paketin açıklanma biçimine itirazını ise, “Bu tip şeyler açıklanmadan evvel birlikte bir istişare yapılması yararlı olur” tabirleriyle açıklamıştı.

”’BU ÖLÇÜLER GELİRSE SİYASETTE ADAM KALMAZ’ DENİLEREK REDDEDİLDİ”

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Heyeti Üyesi Cemil Çiçek de Haziran ayından Sedat Peker’in yayınladığı görüntü bildirilerin akabinde, siyasi ahlak maddesiyle ilgili şunları söylemişti:

“Biz geçmişte, Yeni Anayasa için dört parti içinde -Ak Parti, CHP, MHP, HDP- uzlaşma kurulu kurulduğunda üç husus üzerinde çalıştık. Yeni anayasa, -59 husus için uzlaşma sağlanmıştı- İç Tüzük ve Siyasi Etik yasası. Siyasi Etik Yasası komitesine Ak Parti’den Köksal Toptan, CHP’den Oktay Ekşi, MHP’den Sümer Oral ve HDP’den Adil Zozani seçilmişti. 3-4 unsurluk bir yasa öngörülüyordu. ‘Bu ölçüler gelirse siyasette adam kalmaz’ denilerek reddedildi.”

Çiçek ayrıyeten “Ortalıkta siyasetçilerin araçlarına çantalar dolusu para konulduğu savları var. Bu tez cürüm örgütü başkanı olarak tanıtılan birisine ilişkin. Bunu görmezden gelebilir misiniz?” görüşünü lisana getirdi.