AMD Instinct MI300, Birinci Bilgi Merkezi APU’su Olabilir

Samuag

New member
Bu ayın başlarında AMD Instinct MI300 serisi hızlandırıcıların üç boyutlu yonga dizaynıyla üretilebileceğini konuşmuştuk. CDNA 3 hesaplama mimarisine dayanan MI300, her biri özel HBM3 yığınına sahip 8’e kadar mantık kalıbına (hesaplama kalıplarına) sahip olacak. Hesaplama kalıpları, bellek denetleyicilerini paketleyen G/Ç yongalarının ve kalıplar arası/paketler ortası bağlantısı gerçekleştiren orta kontağın üzerine 3 boyutlu olarak istiflenecek.

AMD’nin resmi MI300 sunumundan olduğu tez edilen yeni sızdırılan bir slayt ise enteresan bilgiler veriyor. Şirket, yeni bilgi merkezi işlemcisini “birinci jenerasyon Instinct APU” olarak isimlendiriyor. Şayet bu doğruysa 2019 yılına dayanan epey eski söylentiler teyit edilmiş olacak.


Sızıntılara göre MI300 yalnızca bir grafik hızlandırıcı değil, Ryzen tarafında gördüğümüz üzere bir APU olacak. Konfigürasyonlardan en azından bir tanesi, Zen 4 CPU çekirdeklerinin yanı sıra CDNA 3 GPU çekirdeklerini içerecek. Bu beraberinde HBM donanımlı bir aygıt olacak, yani tüm ana bileşenler tek bir pakete dayanacak ve bilgi merkezleri için dünyanın en büyük x86 APU’sunu oluşturacak.

AMD, yeni kuşak bilgi merkezi çipleri birkaç farklı sürümle piyasaya sürebilir. Kimi MI300 varyantları da sadece GPU çekirdekleriyle birlikte bir hızlandırıcı nazaranvi nazaranbilir. APU olarak tanımlanan çipler ise büsbütün yeni bir tahlil olarak karşımıza çıkacak.