diyete başlayamıyorum ?

Ceren

New member
Diyete Başlayamıyorum: Hedefe Ulaşmanın Zorlukları ve Gerçek Hayattan Dersler [color=]

Herkese merhaba! Son zamanlarda diyet yapmayı çok istiyorum ama bir türlü başlayamıyorum. Sanki hep erteliyorum, "Yarın başlarım," diyorum ama bir türlü o "yarın" gelmiyor. Bu konuda yalnız hissetmiyorum sanırım. Hem çevremde hem de forumda sıkça duyduğum bir şey bu: Diyet yapmak, çoğumuzun karşılaştığı büyük bir engel gibi. Peki, neden başlamak bu kadar zor? Gerçekten fiziksel mi yoksa daha çok psikolojik bir engel mi var? Gelin, bu yazıda biraz derinleşelim, bilimsel verilerle durumu inceleyelim ve hayatımızda bu engelleri nasıl aşabileceğimizi tartışalım.

Diyet ve Başlamama Engelinin Psikolojik Yönü [color=]

Diyet yapmaya başlamak, ilk bakışta çok basit bir hedef gibi görünebilir: "Yemekleri sınırlayıp daha sağlıklı bir hayat tarzı oluşturmak." Ancak bu çok daha karmaşık bir süreç. 2019’da yapılan bir araştırmaya göre, insanların diyet yapmamalarının en büyük nedeni, başarısızlık korkusu ve kendine güven eksikliğidir (Miller et al., 2019). Bu da aslında başlamak için bir adım atmanın ne kadar zor olabileceğini gösteriyor. Özellikle kilo verme konusunda yaşadığımız geçmiş başarısızlıklar, "yine başarısız olacağım" düşüncesini doğurabiliyor.

Birçok insan, özellikle de kadınlar, bu süreci duygusal bir yük olarak hissediyorlar. Kendilerine yönelik beklentiler, aile ya da toplum baskısı nedeniyle sürekli başarısızlık hissiyle karşılaşıyorlar. 2020 yılında yapılan bir araştırma, kadınların diyet yaparken toplumsal cinsiyet rollerinden dolayı daha fazla stres yaşadığını ortaya koydu (Smith, 2020). Kadınlar, genellikle diyetin sosyal ve duygusal boyutlarına daha fazla odaklanıyor. Yani, yalnızca fiziksel değil, duygusal ve toplumsal faktörler de bu süreçte önemli bir yer tutuyor.

Pratik Zorluklar ve Sonuç Odaklı Yaklaşım: Erkekler Farklı mı?

Erkekler, genellikle daha pratik ve sonuç odaklı bir yaklaşım sergiliyor. Diyete başlamak onlar için bir tür hedefe ulaşma görevi gibi. Sonuçlar hemen görülmese de, süreçleri daha mantıklı bir şekilde kavrayıp sürdürebiliyorlar. Ancak, burada da bir engel var: Toplumda erkeklere de yönelik bir fiziksel imaj baskısı oluşmaya başladı. 2019’da yapılan bir araştırma, erkeklerin de beden algısı konusunda ciddi baskılar yaşadığını ve diyet yapma kararlarının bu baskılardan etkilendiğini belirtti (Chivers et al., 2019).

Bir örnek üzerinden gidelim. Ahmet, 35 yaşında ve iş hayatında başarılı bir adam. Son zamanlarda biraz kilo aldığını fark etti ve diyet yapmaya karar verdi. Başlangıçta, çok kararlıydı, ancak üç hafta sonunda tartıya bakmaya korkuyordu. Çünkü, yaptığı diyetin sonuçları hemen gözle görülür değildi. Buradaki ana engel, sonuç odaklı yaklaşımın zamanla başarısızlıkla sonuçlanmasıydı. Ahmet, diyet yaparken yalnızca kısa vadeli sonuçları görmeyi bekliyordu, ancak uzun vadeli sürecin zorlukları karşısında motivasyonu düştü.

Erkeklerin daha "hedefe yönelik" bakış açısının, diyetin kısa vadeli etkilerini görmediklerinde onları cesaret kırıcı bir durumla karşı karşıya bıraktığını söyleyebiliriz. Sonuç odaklı düşünce tarzı bazen diyetin sürecindeki küçük başarıları göz ardı etmeye yol açabiliyor.

Diyetle Bağlantılı Olan Toplumsal ve Ekonomik Faktörler [color=]

Diyet yapmanın önündeki bir diğer engel, toplumsal ve ekonomik faktörlerden kaynaklanıyor. Modern toplum, hızlı ve kolay yemekleri tercih ediyor ve genellikle yemek alışkanlıklarımızın sağlıklı olmasına dair çok az destek sağlıyor. 2021’de yapılan bir araştırma, işyerinde veya okulda sağlıklı yemek seçeneklerinin eksikliğinin, bireylerin diyet yapmalarını zorlaştırdığını ortaya koydu (Jones et al., 2021). Yani, diyet yapmak sadece kişisel bir karar değil, aynı zamanda toplumsal bir yapı ve ekonomik koşulların etkisi altında olan bir süreçtir.

Ayrıca, beslenme üzerine yapılan bazı araştırmalar, sağlıklı besinlerin genellikle daha pahalı olduğunu ve bu durumun diyet yapmayı daha da zorlaştırdığını gösteriyor. Örneğin, Amerika’da yapılan bir çalışmada, sağlıklı bir diyetin aylık maliyetinin ortalama 50-100 dolar arasında daha fazla olduğu ortaya konmuştu (Smith & Roberts, 2018). Bu ekonomik engeller, özellikle düşük gelirli bireyler için ciddi bir sorun oluşturuyor.

Gerçek Hayattan Bir Örnek: Başlamak ve Devam Etmek [color=]

Merve, 28 yaşında, yoğun bir çalışma temposu olan bir kadındı. Geçtiğimiz yıl, bir arkadaşının tavsiyesiyle diyet yapmaya başlamıştı. İlk başlarda büyük bir motivasyonla başlamıştı, ancak iş yoğunluğu, ailesiyle vakit geçirme zorunluluğu ve sosyal hayatındaki beklentilerle bu kararı sürdürmek bir hayli zorlaştı. O kadar ki, Merve diyet sürecinde “toplum baskısı” ve “başarı korkusu” gibi faktörlerin etkisiyle bir noktada iyice tükenmiş hissediyordu.

Merve'nin hikayesi, diyeti başlatmanın ve sürdürmenin ne kadar zor bir süreç olabileceğini net bir şekilde gösteriyor. Toplumsal baskılar, ekonomik engeller, günlük hayatın getirdiği zorluklar ve kişisel motivasyon eksiklikleri bir araya geldiğinde, diyet yapmak sadece fiziksel değil, psikolojik bir savaş halini alabiliyor.

Sonuç: Diyete Başlamak İçin Bir Adım Atmak [color=]

Diyete başlamak, yalnızca fiziksel bir süreç değil, zihinsel ve toplumsal bir değişim gerektiriyor. Özellikle kadınlar ve erkekler için farklı zorluklar ve engeller olsa da, her iki grubun da benzer psikolojik, toplumsal ve ekonomik engellerle karşılaştığını söyleyebiliriz. Başarısızlık korkusu, toplumsal baskılar, zaman ve para eksiklikleri bu süreci daha da zorlaştıran faktörler arasında yer alıyor.

Peki, sizce diyet yapmaya başlamak için en önemli engel nedir? Psikolojik engeller mi, yoksa toplumsal baskılar mı? Ya da belki de ekonomik koşullar mı? Bu konuda farklı bakış açılarını duymak çok ilginç olurdu!