Tashih demek ne demek ?

Damla

New member
Tashih Ne Demek? Anlamı, Kullanımı ve Günlük Hayattaki Yeri

Bir metni okurken bazen küçük yazım hataları, anlatım bozuklukları veya yanlış kullanılan kelimeler dikkatimizi çeker. Böyle durumlarda yapılan düzeltme işlemine tashih adı verilir. Tashih, en basit anlatımıyla bir yazıyı daha doğru, anlaşılır ve düzgün hale getirmek için yapılan düzeltme çalışmasıdır.

Kelime olarak Arapça kökenli olan tashih, “doğru hale getirme, düzeltme” anlamına gelir. Günümüzde özellikle kitap, dergi, gazete, akademik çalışma, resmi belge ve çeşitli yazılı içeriklerde kullanılan bir kavramdır. Ancak yalnızca basılı eserlerle sınırlı değildir. Bir e-posta yazarken, bir makale hazırlarken veya bir sosyal medya paylaşımını yayınlamadan önce yapılan düzenlemeler de aslında bir çeşit tashih işlemidir.

Bir yazının ilk hali her zaman kusursuz olmayabilir. İnsan düşüncelerini yazıya aktarırken bazen harf hataları yapabilir, cümleleri eksik kurabilir veya anlatmak istediğini tam ifade edemeyebilir. İşte tashih, bu noktada devreye girerek metnin daha sağlam bir yapıya kavuşmasını sağlar.

Tashih Kelimesinin Temel Anlamı

Tashih kelimesi, “sahih” yani “doğru, sağlam, gerçek” anlamındaki kelimeyle aynı kökten gelir. Bu nedenle tashih, yanlış olan bir şeyi doğru biçime getirme anlamını taşır.

Örneğin bir kitap basılmadan önce editör veya düzeltmen tarafından incelenir. Yazım yanlışları, noktalama hataları, eksik bilgiler ya da anlatım problemleri kontrol edilir. Bulunan hatalar düzeltilir. Bu süreç tashih olarak adlandırılır.

Bir örnek üzerinden düşünelim:

“Bugün hava çok güzel olduğu için dışarı çıkmayı karar verdim.”

Bu cümlede anlatım açısından bir problem vardır. Doğru kullanım:

“Bugün hava çok güzel olduğu için dışarı çıkmaya karar verdim.”

şeklindedir. Yapılan bu düzeltme küçük görünse de metnin daha doğal ve anlaşılır olmasını sağlar.

Tashih sadece yanlış yazılmış bir harfi değiştirmek değildir. Bazen bir cümlenin anlamını güçlendirmek, anlatım karmaşasını gidermek veya okuyucunun daha rahat anlamasını sağlamak da tashih kapsamında değerlendirilebilir.

Tashih ile Düzeltme Arasındaki İlişki

Günlük hayatta “düzeltme” kelimesi çok daha yaygın kullanılır. Tashih ise daha özel ve genellikle yazılı metinlerle ilgili kullanılan bir terimdir.

Her tashih bir düzeltmedir ancak her düzeltme için mutlaka tashih kelimesi kullanılmaz. Örneğin bozulan bir elektronik cihazı tamir etmek bir düzeltme işlemidir fakat buna tashih denmez. Çünkü tashih daha çok metinlerin, belgelerin veya yazılı içeriklerin doğru hale getirilmesiyle ilgilidir.

Bir yazının tashih edilmesi sırasında şu konular incelenebilir:

• Yazım yanlışları

Kelimenin yanlış yazılması, harf eksikliği veya fazla harf kullanılması gibi hatalar düzeltilir.

Örneğin:

“Herkez bu haberi duydu.”

yerine:

“Herkes bu haberi duydu.”

şeklinde düzenleme yapılır.

• Noktalama işaretleri

Virgül, nokta, iki nokta gibi işaretlerin doğru yerde kullanılması metnin anlamını daha açık hale getirir.

• Anlatım bozuklukları

Cümlede anlam karışıklığı varsa veya ifade doğal görünmüyorsa gerekli düzenleme yapılır.

• Dil kullanımı

Gereksiz kelimeler azaltılır, anlatım daha akıcı hale getirilebilir.

Bu işlemler yapılırken amaç yazarı değiştirmek değil, yazarın anlatmak istediği düşünceyi daha iyi ortaya çıkarmaktır.

Tashih Kim Tarafından Yapılır?

Tashih işlemini genellikle bu konuda deneyimli kişiler yapar. Kitap ve yayın dünyasında bu kişiler çoğunlukla düzeltmen, editör veya redaktör olarak görev alır.

Bir yazar eserini hazırlarken kendi yazdığı metindeki hataları her zaman fark edemeyebilir. Bunun nedeni, kişinin kendi yazdığı metne alışmasıdır. İnsan bazen bir kelimeyi yanlış yazsa bile zihni doğru halini bildiği için hatayı göremeyebilir. Bu nedenle dışarıdan başka bir kişinin metni incelemesi oldukça faydalıdır.

Özellikle uzun yazılarda küçük hatalar zamanla artabilir. Bir kitapta yüzlerce sayfa boyunca yapılan birkaç yazım hatası bile okuyucunun dikkatini dağıtabilir. Tashih çalışması bu tür sorunların önüne geçer.

Tashih Neden Önemlidir?

Bazı kişiler küçük yazım hatalarının önemli olmadığını düşünebilir. Ancak yazılı iletişimde küçük ayrıntılar büyük farklar oluşturabilir.

Düşünün ki bir kurum tarafından hazırlanan resmi bir belgede tarih yanlış yazılmış olsun. Ya da önemli bir duyuruda anlamı değiştirecek bir kelime hatası bulunsun. Böyle durumlarda yapılan küçük bir yanlış, ciddi sonuçlara neden olabilir.

Bunun yanında tashih, okuyucuya verilen değerin de bir göstergesidir. Düzenlenmiş, temiz ve anlaşılır bir metin okuyucuya daha güven verir. Çünkü okuyucu, karşısındaki yazının özenle hazırlandığını hisseder.

Bir yazıyı tashih etmek sadece hataları yakalamak değildir; aynı zamanda iletişimi güçlendirmektir. Çünkü iyi bir metnin amacı yalnızca bilgi vermek değil, düşünceyi karşı tarafa doğru şekilde ulaştırmaktır.

Tashih ve Editörlük Aynı Şey midir?

Tashih ve editörlük çoğu zaman birbirine yakın anlamlarda kullanılsa da tamamen aynı değildir.

Tashih daha çok metindeki teknik hataların düzeltilmesine odaklanır. Yazım yanlışları, noktalama işaretleri ve dil bilgisi sorunları bu alanın içindedir.

Editörlük ise daha geniş kapsamlıdır. Editör, metnin genel yapısını, anlatım biçimini, bölümlerin düzenini ve içeriğin okuyucuya uygunluğunu da değerlendirebilir.

Örneğin bir yazıda cümle yanlış kurulmuşsa bunu tashih eden kişi düzeltebilir. Ancak yazının giriş bölümünün yeterince güçlü olup olmadığı, konunun sıralamasının uygunluğu veya anlatımın hedef kitleye hitap edip etmediği daha çok editörlüğün alanına girer.

Tashih Günlük Hayatta Nerelerde Karşımıza Çıkar?

Tashih yalnızca profesyonel yayınlarda kullanılan bir işlem değildir. Günlük yaşamda da sık sık karşımıza çıkar.

Bir öğrenci ödevini teslim etmeden önce kontrol ediyorsa, bu bir tashih sürecidir. Bir iş insanı göndereceği önemli bir e-postayı tekrar okuyup hataları düzeltiyorsa yine benzer bir işlem yapmaktadır.

Bir internet sitesindeki yazılar yayınlanmadan önce kontrol edilir. Haber metinleri hazırlanırken yanlış bilgiler ve yazım hataları incelenir. Sosyal medya hesaplarında paylaşım yapılmadan önce metin tekrar gözden geçirilebilir.

Yani tashih aslında yazılı iletişimin olduğu her yerde karşımıza çıkabilir.

Tashih Yaparken Nelere Dikkat Edilir?

İyi bir tashih çalışması yaparken yalnızca kelimelere bakmak yeterli değildir. Metnin tamamını anlamak gerekir. Çünkü bazen bir kelime teknik olarak doğru görünse bile cümlenin genel anlamına uymayabilir.

Tashih sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

• Metnin anlamını korumak

Düzeltme yapılırken yazarın vermek istediği mesaj değiştirilmemelidir.

• Gereksiz müdahaleden kaçınmak

Her farklı ifade yanlış değildir. Bir metni daha düzgün hale getirirken yazarın üslubuna da saygı göstermek gerekir.

• Metni dikkatle okumak

Sadece hızlıca göz gezdirmek bazı hataların kaçmasına neden olabilir.

• Birkaç kez kontrol etmek

Özellikle önemli metinlerde tek bir kontrol yeterli olmayabilir.

Sonuç Olarak Tashih Ne Anlama Gelir?

Tashih, bir metni daha doğru, anlaşılır ve kaliteli hale getirmek için yapılan düzeltme işlemidir. Yazım yanlışlarından anlatım bozukluklarına kadar birçok noktayı kapsayabilir.

İyi hazırlanmış bir yazının arkasında çoğu zaman dikkatli bir kontrol süreci vardır. Çünkü düşünceler ne kadar değerli olursa olsun, onları anlatan dil yeterince açık değilse okuyucuya ulaşmak zorlaşabilir.

Bu nedenle tashih, sadece hataları düzeltmek olarak görülmemelidir. Aynı zamanda anlatımı güçlendiren, iletişimi kolaylaştıran ve yazıya verilen önemi gösteren önemli bir çalışmadır. Bir metnin son haline ulaşmadan önce geçirdiği bu küçük ama değerli dokunuşlar, okuyucunun daha rahat anlamasına yardımcı olur.