Tiny11, “hafifçe” bir Windows 11 isteyenler için indirmeye hazır

semaver

New member
Windows 11’in istediği sistem ihtiyaçları, birfazlaca bilgisayar için yüksek olarak kabul edilebilir. her neyse ki artık bu sorunun bir tahlili var. Tiny11 isimli işletim sistemi yalnızca donanım mahzurunu kaldırmakla kalmıyor, önce yüklü olarak gelen bir epeyce uygulamayı ortadan kaldırıyor.

Tiny11, NTDEV tarafınca geliştiriliyor ve aslında Windows 11 Pro’nun 22H2 tabanlı bir ISO’su. Windows 10 için şimdi birebir fikir üzerine kurulmuş olan Tiny10’un da devamı niteliğinde.

NTDEV’in Twitter üzerinden yaptığı paylaşım şöyle: “Nihayet burada! Windows 11 Pro 22H2 tabanlı Tiny11, standart bir Windows kurulumunun getirdiği şişkinlik ve dağınıklık olmadan rahat bir bilgi süreç tecrübesi için gereksiniminiz olan her şeye sahip.

It's finally here!
Based off of Windows 11 Pro 22H2, tiny11 has everything you need for a comfortable computing experience without the bloat and clutter of a standard Windows installation.
https://t.co/yM1Ip2ljjB pic.twitter.com/Tg5PWUZU1Q

— NTDEV @[email protected] (@NTDEV_) February 2, 2023


Windows 11’in bu alternatif sürümü bir müddetdir geliştiriliyor ve geçmişte de erken ön izleme sürümleri indirilebilir durumdaydı. Lakin bu son sürüm problemsiz bir kullanım sunuyor.

Sistem ihtiyaçları yalnızca 2 GB RAM (Windows 11’in kendisi için en az 4 GB’a gereksiniminiz var) ve 8 GB depolama alanı. Ayrıyeten Tiny11, biroldukça bilgisayar için sorun olan TPM ve İnançlı Önyükleme üzere güvenlik ihtiyaçlarından de vazgeçiyor.

Hesap Makinesi, Not Defteri ve Paint üzere temel uygulamalar hala Tiny11 içerisinde bulunuyor. Fakat mesela Microsoft Edge kaldırılmış durumda.

Bu “hafifçe” Windows 11’i yüklemek için indirmekte özgürsünüz. Ancak bunun korsan bir sürüm olmadığını unutmayın. Normal Windows’ta olduğu üzere, işletim sistemini çalıştırmak için hala geçerli bir lisans anahtarına gereksiniminiz olacak.